Naast dat de Spaanse keuken enorm divers is vind ik dit een bijzonder mooi land. Wij zijn er immers al 10 jaar lang naar toe op vakantie geweest. Dit jaar hebben we besloten om een tweede huis in Spanje te kopen.

Bij het kopen van een huis in het buitenland komt behoorlijk veel kijken. Daar kwam ik al snel achter toen ik eenmaal besloten had dat Spanje mijn volgende thuis zou gaan worden. Ik had er altijd al een warm gevoel bij, maar nu wist ik zeker dat de tijd juist was om de stap te zetten. Ik droomde al weg bij de plaatjes van de fantastische huizen die bij Spaanse makelaars werden aangeboden. Echter bleek al snel dat je die huizen niet zomaar in bezit hebt. Ik zal je daarom helpen om niet in dezelfde valkuilen te vallen als ik.

Beurzen bezoeken

Wat mij vooral opviel, is de mate van voorbereiding die je nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld eerst eens goed rond naar wat er allemaal mogelijk is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door beurzen te bezoeken. Toen ik dit deed, begon ik pas echt te begrijpen wat er allemaal nodig is om goed voor de dag te komen. Zo is het bijvoorbeeld bijna niet mogelijk om alles zelf te regelen. Het is goed om iemand in de arm te nemen die kennis heeft van de plaatselijke markt. Ook waar het gaat om bijvoorbeeld de handelswijze en de gebruiken in een land.

Rustig blijven

Wanneer een goede hulp gevonden is, dan is het zaak om rustig te blijven. Ga gerust op zoek en trap niet in de val om direct op elke woning verliefd te worden. De roze bril is een slechte raadgever, zo leerde ik al snel. Kijk dus altijd naar meerdere opties. Desnoods ook in verschillende streken van het land. Uiteindelijk koos ik bijvoorbeeld voor een heel andere plek dan ik eigenlijk gedacht had. Alleen al omdat dit veel voordelen bood op allerlei andere vlakken dan heerlijk wonen alleen. Dit is immers minstens zo belangrijk om mee te wegen.

Denk aan je situatie

Wanneer je gaat kopen in Spanje, dan moet je immers ook aan je situatie denken. Hoeveel heb je te besteden? Hoe zit het met je inkomsten in de toekomst? Komen die uit Nederland of uit Spanje? Al deze zaken moeten stuk voor stuk een antwoord krijgen. Ook op dit vlak had ik veel aan de hulp van kenners die vaker huizen aankochten in Spanje voor Nederlandse kopers. Waar ik eerst dacht dit simpelweg hetzelfde te kunnen aanpakken als ik in Nederland gewend was, bleek echter al snel dat de zaken helemaal niet zo simpel liggen als je misschien denkt.

Filteren

Uiteindelijk kom je tot een selectie van een aantal huizen dat past bij wat jij wenst. Dan wordt het tijd om te filteren. Dat betekent dat je naar andere zaken gaat kijken dan je eigen wensen alleen. Zo is het bijvoorbeeld altijd goed om te weten hoe het gesteld is met de bereikbaarheid. Hoe ver zit je van een vliegveld af. Ik ging er dan wel wonen, maar ik wilde ook nog wel graag af en toe mijn familie kunnen zien. Of dit nu in Spanje was of in Nederland, er moest altijd wel iemand gaan reizen. Zet deze zaken dus voor jezelf op papier.

Een goed verhuisbedrijf

Heb je je keuze gemaakt? Dan moet ik je teleurstellen, want dan ben je nog altijd niet klaar. Nu begint immers het verhuizen zelf nog. Of was je van plan zelf met een aanhanger Europa te doorkruisen? Waarschijnlijk niet, denk ik. Het is dus ook goed om een goede verhuisdienst bij je plannen te betrekken? Neem je dan een Nederlandse of een Spaanse? Het is in ieder geval belangrijk om te weten of het een erkend internationaal verhuisbedrijf is. Verhuizen van land naar land gaat immers langs vele etappes door verschillende landen met verschillende regels.

De totale kosten

Wanneer je begint, schat de totale kosten dan ook zo ruim als mogelijk. Als ik iets geleerd heb van mijn hele avontuur, dan is dat het wel. De bijkomende kosten worden immers ook weleens vergeten. Denk bijvoorbeeld aan belastingen en dergelijke die erbij gerekend moeten worden. Er zijn flink wat zaken die geregeld moeten worden als het gaat om geldzaken. Het is dus ook belangrijk om hier veel informatie over te verzamelen en hier zo vroeg als mogelijk aan te beginnen. Dat geeft veel zekerheid en flink wat rust met betrekking tot de rest van de koop.

Samenvattend

Uiteindelijk zou ik dus willen adviseren om al vanaf het moment dat je over het kopen van een huis in Spanje of elders in het buitenland begint na te denken direct een expert in te schakelen. Dit kan je immers al in Nederland doen. Zo zorg je ervoor dat alles een flink stuk soepeler verloopt. Bovendien kan je op die manier kansen pakken en fouten voorkomen. Uiteindelijk zal dit het eindresultaat ten goede komen. Je komt dan terecht in de woning van je dromen. Alle reden om dit zeer serieus te nemen als potentiële emigrant.

Categories: Spaans

0 thoughts on “De Spaanse keuken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *